Gang van zaken

Kennismakingscursus

Tweemaal per jaar is er een cursus van drie opeenvolgende dinsdag- of donderdagavonden waarbij u kennis maakt met zen meditatie. Er wordt aandacht besteed aan de houding, het adem tellen, het oefenen van aandacht en de recitatie (zie hieronder voor uitleg). Er wordt wat uitleg gegeven over de achtergrond van zen en er is uiteraard ruimte voor vragen. Voor data: zie bij waar en wanneer.

Wie een kennismakingscursus gevolgd heeft, kan deelnemen aan de doorgaande groepen op dinsdag- en/of donderdagavond.

Gang van zaken in de doorgaande groepen

U hoeft zich in deze groepen niet voor een vaste reeks op te geven, maar kunt per keer bepalen of u komt.

Een bijeenkomst duurt twee uur en verloopt meestal als volgt.

  • We beginnen met wat eenvoudige lichaams- en of bewustzijnsoefeningen. Het doel hiervan is: de spieren en de geest wat te versoepelen om een goede zithouding te bevorderen.
  • Hierna reciteren we een Boeddhistische tekst. Net als de ontspanningsoefeningen, is recitatie bedoeld om de overgang naar meditatie makkelijker te maken. Reciteren doe je met een zo laag mogelijk stemgeluid, zodat de klank goed in je lichaam resoneert. Dat geeft energie en brengt je aandacht van je gedachten naar je lichaam.
  • Hierna volgt een meditatieperiode van 25 minuten, gevolgd door een loopmeditatie van 10 minuten.
  • Dan houdt de meditatieleider een korte voordracht of leest een tekst voor, of we lezen gezamenlijk om beurten een stukje tekst.
  • Daarna volgt een tweede meditatieperiode van 25 minuten.
  • Vervolgens drinken we een kopje thee en sluiten we af met een korte recitatie.
Soms houden we een stille meditatie. De avond verloopt in volledige stilte. Er zijn drie zitperiodes van 20 minuten en twee keer een loopmeditatie tussen de zitperiodes.

Uitwisseling

De laatste dinsdag- en donderdagavond van de maand is er geen praatje of voorlezing, maar is er in plaats daarvan aan het eind van de avond tijd om met elkaar ervaringen uit te wisselen over de zen- praktijk.

Groepsgrootte

Er is plaats voor maximaal twintig personen.

 

Dit zijn afbeeldingen van twee schilderijen met een Boeddhistisch thema van Ardan Timmer; zie www.ardantimmer.nl