Gang van zaken

De vier Bodhisattva geloftes geschilderd door Ardan Timmer

Kennismakingscursus

Tweemaal per jaar is er een cursus van drie opeenvolgende dinsdag- of donderdagavonden waarbij je kennis maakt met zen meditatie. Er wordt aandacht besteed aan de houding, het adem tellen, het oefenen van aandacht en de recitatie (zie hieronder voor uitleg). Er wordt ook uitleg gegeven over de achtergrond van zen en er is uiteraard in elke bijeenkomst ruimte voor vragen. Voor data: zie bij waar en wanneer.

Als je een kennismakingscursus gevolgd hebt of al eerder hebt gemediteerd, kun je deelnemen aan de doorgaande groepen op dinsdag- en/of donderdagavond.

Gang van zaken in de doorgaande groepen

Je hoeft je in deze groepen niet voor een vaste reeks op te geven, maar kunt per keer bepalen of je komt.

Een bijeenkomst duurt twee uur en verloopt meestal als volgt.

  • We beginnen met wat eenvoudige lichaamsoefeningen. Het doel hiervan is: de spieren en de geest wat te versoepelen om een goede zithouding te bevorderen en de drukte van alledag achter ons te laten.
  • Hierna reciteren we een Boeddhistische tekst. Net als de ontspanningsoefeningen, is recitatie bedoeld om de overgang naar meditatie makkelijker te maken. Reciteren doe je met een zo laag mogelijk stemgeluid, zodat de klank goed in je lichaam resoneert. Dat geeft energie en brengt je aandacht van je gedachten naar je lichaam.
  • Hierna volgt een meditatieperiode van 25 minuten, gevolgd door een loopmeditatie van 10 minuten.
  • Dan houdt de meditatieleider een korte voordracht of leest een tekst voor, of we lezen gezamenlijk om beurten een stukje tekst.
  • Daarna volgt een tweede meditatieperiode.
  • Vervolgens drinken we thee en sluiten we af met een korte recitatie.

Soms houden we een stille meditatie. De avond verloopt in volledige stilte. Er zijn dan drie zitperiodes van 20 minuten en twee keer een loopmeditatie tussen de zitperiodes.

Uitwisseling

Zo af en toe is er geen praatje of voorlezing, maar is er in plaats daarvan aan het eind van de avond tijd om met elkaar ervaringen uit te wisselen over de zen- praktijk. In de dinsdaggroep is ook gelegenheid voor persoonlijk onderhoud.

Groepsgrootte

Er is plaats voor maximaal twintig personen.